Choď na obsah Choď na menu
 


Ovládanie výstupu JACKov z PC

13. 1. 2014

 Som vlastník osobného PC a predný panel... proste nefunguje. Preto vždy keď pozerám a mám nutnosť prepojiť sluchátka na reproduktory alebo naspäť, musím zaliezť pod stôl, tam v totálnej tme hrabať káble, prepojiť to a po 5 minútovej akcí zistím, že som to pripojil do bassovej dierky... na zabitie. Preto som vymyslel túto absolútne primitívnu schému, ktorá umožňuje jednotlivu ovládať výstupy JACKov z PC. Dostupné sú 2 verzie, bez a so zosilovačom. Ja som spokojný zo bezzosilovačovou verziuo a v blízkej budúcnosti ju stavať ani nebudem... 

Zariadenie používa jeden vstup z PC (zvukovej karty) a 2 poprípade viac výstupov s možnosťou samostatne ich vypínať/zapínať podľa vlastnej potreby. Na ovládanie sa používa DPST switch, čo znamená Double Pole - Single Throw - Dvojpólová (stereo) jeden "ťah" (on/off). Dajú sa zakúpiť za priaznivú cenu tu. Samozrejme, 2 kusy. Ďalej 3 krát stereo JACK, najlepšie do panelu, tiež možno dostať tu. Dobre poslúži napríklad vŕtačka a tlačiareň, va vatvorenie potlače. Nie je to ale nutnosťou.

 

Keďže som zabudol na fotenie z priebehu výroby, aspoň to tu popíšem :)

Nájdeme nejakú vhodnú krabičku vhodných rozmerov, napríklad obal na cd-čka. Môžete to, samozrejme, narvať kamkolvek, do plechovky, krabičky od čaju... Vyvŕtame 5 dierok, 2 v priemere hlavičky vypínačov a 3 s priemerom hlavičky JACKov. Usporiadanie je na vás. Po vyvŕtaní (ja som to robil nožom, adaptér na vŕtačku sa záhadne stratil... ) o nepatrne malú časť vsunieme súčiastky do otvoru. Ak sedia, je dobre. Vyberieme zase von. Pájkovanie je jednoduché, pájkujte podla tohto obrázka. Ak niečomu nerozumiete, napíšte dole do komentára. Ak to všetko je správne spájkované, nastrkáme súčiastky do krabičky. POZOR na obrátenie vypínača a výstupu, zistíte to, keď druhým vypínačom ovládate prvý JACK. Stačí len prehodiť vypínače alebo JACKy. 

So zosilovačom je to o niečo tažšie. Tam treba stereo vstup pripojiť na vstup zosilovača a výstup pripojiť na vypínače a tie na JACKy. Stačí len rozmýšlať!

Na záver pridávam pár fotiek a konštatujem, že to funguje výborne. Pri oboch zariadeniach naraz síce klesajú basy a zvuk je o malinko tišší, ale obyčajný človek sa s tým dokáže zmieriť.

dscf1888.jpg

Obr. 1 - Zapojené a bordel na stole :P

 

dscf1890.jpg

Obr. 2 - Detail popisu bez káblov

 

Toť vše, fungovalu to na prvé zapojenie. Schému odporúčam úplným začiatočníkom, nieje tam treba velká skúsenosť s pájkov, žiadne leptanie ani nič náročného.

Želám veľa štastia pri tvorbe! 

LedDiode

 (Na Instructables napíšem až neskôr)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.